Free Shipping DOPRAVA ZDARMA /objednávka nad 79€

100% Garancia 100% GARANCIA vrátenia penazí

99% LED tovaru máme skladom VŠETKO SKLADOM /99% tovaru

Kalkulačka úspor LED osvetlenia

Svetlo je neoddeliteľnou súčasťou života

Svetlo je nevyhnutnou podmienkou k životu. Neustále striedanie dňa a noci ovplyvňuje náš každodenný život.

Pred vynájdením umelého osvetlenie, bolo slnečné žiarenie hlavným zdrojom energie, k čomu sa ľudia vedeli prispôsobiť. To určovalo ľuďom, kedy vstávali, kedy mohli začať pracovať, kedy sa končil deň. V dnešnom modernom svete tomu tak nie je. Človek dnešnej doby už nie je natoľko vystavený rozmarom prírody. Prostredníctvom umelého žiarenia a kúreniu sme schopní vymaniť sa spod vplyvov noci a dňa, zimy a leta, na náš organizmus. Dnes si už život nevieme predstaviť bez zdrojov umelého osvetlenia. Ľudia pracujú vo viacerých zmenách, mnohý aj v noci, čo určite vplýva na náš organizmus. Umelé osvetlenie nielen že predlžuje naše dni, ale svojím sfarbením vplýva na náš organizmus. Nie je jedno ani to, v akom osvetlení žijeme. Nakoľko svetlo ovplyvňuje atmosféru v byte a tým aj denný rytmus života, preto je dôležité, aké sú svetlá, v ktorých celý deň žijeme. Pri slnečnom žiarení modrá farba dosiahne svoj vrchol na poludnie, vtedy sme najaktívnejší, modrá farba je totiž zodpovedná za bdenie. So zapadaním slnka sa znižuje aj modré sfarbenie v slnečnom žiarení a vystrieda ju červená farba, ktorá zvyšuje hormón melatonin, ktorý pripraví náš organizmu na spánok. Tvorba melatoninu sa mení aj podľa dĺžky noci. A na jeseň a v lete sa už uvoľňuje menej hormónu.
Depresívnu náladu počas tmavých zimných večerov z časti tiež spôsobuje hormón melatonín, ktorý sa tvorí výhradne v tme alebo v miernom osvetlení a spôsobuje ospalosť. V takomto prípade nám pre zvýšenie nálady a lepší vnútorný pokoj pomáha silné vnútorné osvetlenie. Umelé osvetlenie modrej farby nám naopak naruší prirodzené procesy a môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Preto je veľmi dôležité si vybrať vhodné osvetlenie v miestnostiach a j podľa ročného obdobia. V pracovni sú vhodné modrejšie osvetlenia, kým v spálni a v obývacích priestoroch skôr teplejšie, žltšie osvetlenia.
Podľa jednej štúdie k tomu, k tomu, aby sa melatoin začal produkovať neskôr, stačí normálne izbové osvetlenie (menej ako 200 lux) neskoro večer. Podľa výskumov, toto môže byť vysvetlením , prečo mnoho ľudí trpí nespavosťou a potom vstávajú unavení.
Výrobcovia nám môžu pomôcť tým, že osvetlenie žiaroviek, ktoré ponúkajú budú menej modré, pričom výmena žiaroviek bude najjednoduchším krokom pre každého z nás. Omnoho ťažšie však bude, ľudí presvedčiť o tom, aby pred spaním nepozerali televízor z postele alebo, aby nepoužívali laptop, tablet a inteligentný mobil. Farba-svetlaVeľmi dôležité je teda, aby sme vo večerných hodinách využívali osvetlenie teplej bielej farby (2700-3500K) a v jednotlivých etapách dňa používali primeranú silu osvetlenia.
Naši odborníci Vám poradia, prípadne aj Vami namerané údaje Lux Vám pomôžu naplánovať a vytvoriť vhodné osvetlenie.
Obráťte sa na nás s dôverou!
Akcie, zľavy a novinky prednostne na Váš e-mail
LED banner
Partneri: