Free Shipping DOPRAVA ZDARMA /objednávka nad 79€

100% Garancia 100% GARANCIA vrátenia penazí

99% LED tovaru máme skladom VŠETKO SKLADOM /99% tovaru

Kalkulačka úspor LED osvetlenia

Ako rýchlo sa vráti investícia do LED žiarovky

Žiarovka, kedysi bežný spotrebný materiál, sa zrazu stala investičným aktívom. Ak ich treba naraz kúpiť niekoľko, dokáže to narušiť rodinný rozpočet. Na výber však veľmi nemáme. EÚ vylúčila z trhu väčšinu klasických žiaroviek a o dva roky skončia aj niektoré halogénové. Majú drahé LED žiarovky naozaj takú návratnosť, akú sľubujú výrobcovia? Cestu LED žiaroviek k spotrebiteľom vydláždili nariadenia EÚ s cieľom znížiť spotrebu elektrickej energie. No odborníci ich odporúčajú aj ako bezpečnejšiu alternatívu k úsporným žiarivkám. Tie obsahujú jedovatú ortuť, na ktorú môžu aj pri krátkodobom vystavení sa kontaminovanému ovzdušiu citlivo reagovať deti a tehotné ženy. Vážnejšie riziko poškodenia zdravia v dôsledku jednorazového rozbitia žiarivky Úrad verejného zdravotníctva SR nepripúšťa.
IKEA sa rozhodla, že od roku 2016 obmedzí svoju ponuku svetelných zdrojov na LED žiarovky. Kto o nich ešte nič nevie, mal by začať študovať, čo znamená uhol vyžarovania, index farebného podania, svetelný tok či farebná teplota.

Na farbe záleží

Parametrom, ktorý pri výbere LED žiarovky netreba podceniť, je farebná teplota. V ponuke sú tri druhy farieb: studená biela, neutrálna a teplá biela. M. Pastirčák odporúča studenú a neutrálnu farbu inštalovať do kancelárskych priestorov a pracovných miestností: „Svojou farbou sa približujú k dennému svetlu a dokážu tak povzbudivo pôsobiť na ľudský organizmus.“ Ich použitie však nevylučuje aj v domácnosti. Tu stojí v popredí otázka vkusu a dizajnu.
LED žiarovky, alebo správnejšie LED diódy, odmietajú niektorí spotrebitelia kvôli svetlu, ktoré im spôsobuje bolesti hlavy. Najjednoduchším spôsobom ako zistiť, či skutočne patrí ku skupine kvalitnejších, je rozsvietiť ju a namieriť na ňu fotoaparát mobilného telefónu. Ak je na displeji jasne vidieť blikanie, tak patrí k menej kvalitným.“ Citlivejší spotrebitelia by mohli svoj problém vyriešiť aj znížením intenzity osvetlenia.
Akcie, zľavy a novinky prednostne na Váš e-mail
LED banner
Partneri: